zaterdag 18 augustus 2007

De provincie Beloetsjistan (Baluchistan) in Pakistan, Quetta

In het zuidwesten van het land ligt de provincie Beloetsjistan, ook wel gespeld als Baluchistan. De provincie heeft ongeveer 7 miljoen inwoners. De hoofdstad is Quetta.

Het gebied beslaat ruwweg het deel van de historische landstreek Beloetsjistan, dat binnen de grenzen van Pakistan ligt.

Het oostelijk deel van de landstreek Beloetsjistan zelf ligt in Pakistan, het westelijk deel ligt in Iran, en het noordelijk deel in Afghanistan.

Naburige regio’s zijn de Iraanse provincie Sistan en Baluchestan in het westen, meerdere Afghaanse provincies in het noorden, de Pakistaanse Federaal Bestuurde Stamgebieden in het noordoosten, en de overige Pakistaanse provincies Punjab en Sindh in het oosten.

Het vermoeden bestaat bij de NATO-ISAF dat er vanuit deze Pakistaanse provincies wapens worden gesmokkeld naar Afghanistan, en dat hier ook Taliban-strijders een onderkomen vinden, en vanuit hier aanslagen uitvoeren op de internationale troepen in Afghanistan.

In het zuiden grenst Beloetsjistan aan de Arabische Zee.

Het vermoeden bestaat dat de hoogste Taliban-leider, Mullah Mohammad Omar, misschien in de stad Quetta verblijft. Verder zou de Taliban hier veel aanhangers hebben.

Geen opmerkingen: