zaterdag 18 augustus 2007

Federaal Bestuurde Stamgebieden in Pakistan

Noord-Waziristan en Zuid-Waziristan behoren tot de Federaal Bestuurde Stamgebieden (FBS), in het Engels Federally Administered Tribal Areas (FATA) in Pakistan.

De FBS beslaan gezamenlijk ongeveer 27.000 vierkante kilometer. Er wonen ruim 3 miljoen mensen, die grotendeels op het platteland wonen. De hoofdstad is Peshawar, ondanks dat die stad in de Noordwestelijke Grensprovincie ligt.

De grootste steden zijn Miranshah, Razmak, Bajorr en Wana.

De FBS grenzen in het westen en noordwesten aan Afghanistan, in het noordoosten aan de Pakistaanse provincie Punjab en in het zuiden aan de Pakistaanse provincie Baluchistan.

De stamgebieden beslaan zeven bestuurlijke districten: Khyber, Kurram, Bajorr, Mohmand, Orakzai en Zuid- en Noord-Waziristan.

Het grootste deel van de bevolking bestaat uit Pathanen. Net zoals bij de Noordwestelijke Grensprovincie bestaat ook hier weer het sterke vermoeden dat de Taliban en Al-Qaida hier schuilplaatsen en steunpunten hebben gevestigd.

Het vermoeden bestaat ook dat de Taliban vanuit hier aanvallen uitvoeren en organiseren op de NATO-ISAF-veiligheidstroepen en de door de VS-geleide internationale coalitie in Afghanistan, het leger, de politie en overheidsfunctionarissen van Afghanistan.

Geen opmerkingen: