zaterdag 18 augustus 2007

Noordwestelijke Grensprovincie in Pakistan, Peshawar

De vierde provincie van Pakistan is de Noordwestelijke Grensprovincie. Het is de kleinste provincie van Pakistan. Er wonen ruim 20 miljoen mensen en de hoofdstad van de provincie is Peshawar.

De provincie grenst in het westen en het noorden aan Afghanistan en in het noorden en westen aan de Federaal Bestuurde Stamgebieden.

In het noorden en westen grenst de provincie aan de Noordelijke Gebieden en Kashmir, in het noordoosten en het oosten aan Punjab (Pakistan) en in het zuiden en het oosten aan het Islamabad Hoofdstedelijk Territorium.

De Federaal Bestuurde Stamgebieden vormen een soort buffer tussen de Noordwestelijke Grensprovincie en Beloetjsistan.

De provincie wordt grotendeels bewoond door Pathanen en de belangrijkste taal is er het Pashtoe.

De Taliban heeft in deze provincie veel aanhangers, en het vermoeden bestaat dat de Taliban en Al-Qaida hier schuilplaatsen hebben, en er strijders rekruteren voor de strijd in Afghanistan.

Naast deze vier provincies kent Pakistan twee territoria. Dat zijn de Federaal Bestuurde Stamgebieden (FBS) en het Hoofdstedelijk Territorium Islamabad.

Het vermoden bestaat dat de Taliban en Al-Qaida ook ideze provincie oveschuilplaatsen beschkt en hier aanval organiseert op de NATO-ISAF-veiligheidsmacht en de internationale coalitie in Afghanistan.

Geen opmerkingen: